Category Archives: pelik

Jeans baru dengan papan kekunci, tetikus dan pembesar suara

Jika andatidak boleh berpisah  lebih daripada beberapa saat jauh dari komputer anda, maka ciptaan baru mungkin untuk anda.

Itu kerana dua orang  pencipta Belanda telah membangunkan satu set jeans yang memberi makna baru kepada ungkapan ‘komputer riba’.

Seluar jeans, yang dikenali sebagai Beauty and the Geek, didatangkan dengan papan kekunci berfungsi sepenuhnya, tetikus dan pembesar suara bersepadu ke dalam kain kaki seluar tersebut.  Rekaan ini  adalah idea syarikat reka bentuk Nieuwe Heren, yang dikendalikan oleh Erik de Nijs dan Tim Smith.

new-design-pair-dutch-inventors-has-created-pair-jeans-integrate-fully-_t3id

 

use-jeans-stay-connectedcomputer-via-wireless-technology-and-allowuser-_t3igSeluar jeans terus berhubung dengan komputer melalui teknologi tanpa wayar dan membolehkan pengguna untuk bergerak semasa menaip. Tetikus pula  berfungsi  menggunakan tali elastik yang disambung pada seluar jeans.

 

nieuwe-herenbeauty-andgeek-concept-incorporates-keyboard-into-pair-jea-_t3ie

remarkably-jeans-include-built-speakers-_t3ih

Pembesar suara (speaker) yang dipasang pada bahagian tepi seluar.

pair-jeans-_t3ijSesiapa yang berminat, bolehlah mendapatkannya bila jeans ini mula dipasarkan. Harga ? Belum tahu lagi…

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under kreatif, Menarik, pelik

Ingin Cantik Dengan Lendir Siput

3551529398_4a940cf641

Ingin kulit wajah yang cantik dan ayu? Ingat cantik, ingat siput. Ya, siput yang merayap ditanah boleh menjadikan kulit wajah cantik dan berseri. Siput yang dimaksudkan itu mestilah yang dapat mengeluarkan lendir apabila ia bergerak.

“Lendir dari siput dapat membersihkan sel-sel tua, merawat kulit yang terbakar matahari (sun burn) dan dapat melembabkan kulit” kata Manami Takamura. Juru cakap salon kecantikan Ciz Labo di Tokyo, Jepun itu melihat pada keajaiban pada lendir siput boleh dijadikan bisnis kecantikan wanita.

Mulai bulan Julai 2013 yang lalu, salon Ciz.Labo menyediakan pakej perawatan kulit berjudul, Celebrity Escargot Cource. Para pelanggan yang mengambil pakej perawatan kulit akan mendapatkan tiga ekor siput yang ditempelkan di kulit muka mereka. Sebaik sahaja menyentuh kulit wajah, siput itu akan merayap berkeliaran menjelajah seluruh wajah selama lima minit.

Terasa bagai mimpi buruk bagi mereka yang jijik melihat siput, akan tetapi tidak bagi mereka yang menginginkan kecantikan wajah. Semasa rawatan itu, anda perlu menahan rasa geli bila siput-siput itu bergerak di seluruh wajah anda. Pada mulanya memang akan berasa sedikit terkejut, tetapi seelepas beberapa ketika akan terasa enak pula.
bekicot-di-wajah
Bermacam cara dilakukan oleh wanita bagi memperolehi wajah yang ayu. Salah satunya rela digerayangi siput yang mengeluarkan lendir yang membasahi wajah.

Lendir siput itu tentu saja lendir murni bukan sekadar ekstrak yang dicampur bahan kimia seperti yang terdapat dalam bahan kosmetik. Setiap terapi, salon itu meletakkan harga 10,500 yen (lebih kurang RM350) untuk membayar siput-siputnya saja.
Ingin mencuba? Banyak siput-siput di sekeliling kita yang berkeliaran setiap pagi!

Tinggalkan komen

Filed under Kesihatan, Menarik, pelik

10 Bus Stop yang sangat kreatif!

Penantian itu satu penyeksaan…begitu juga bagi orang yang menunggu bas. Tetapi kalau ada rekabentuk bus stop yang kreatif dan luar biasa boleh menghilangkan kebosanan semasa menunggu bas.

Bus stop yang berbentuk tiang gol terdapat di bandar Sao Paolo, Brazil.

Bus stop yang berbentuk buah strawberry banyak terdapat di Jepun.

Hammock bus stop…rilek sementara menunggu bas tiba.

Bus stop ini diperbuat daripada tiga buah bas sekolah lama.

Bus stop yang fully aircon di Dubai!

Ini bukan bus stop yang biasa, ia dihiasi dengan pokok-pokok bunga dengan menarik sekali yang terdapat di England.

Bentuk bus stop ini pula sangat kreatif iaitu seperti buah tembikai yang terdapat di Ishaya, Jepun.

Main buai dulu sementara menunggu bas sampai….bus stop ini terdapat di London

Simple tapi menarik…bus stop di German.

Bumbung bus stop ini ditanam dengan rumput , terdapat di Sheffield, England.

4 Komen

Filed under Cerita, kreatif, pelik, Teknologi, Uncategorized

Sebelum Ada MPV, Volkswagen Kombi dah muncul.

Lama sebelum zaman Estima dan Alphard, malah ketika istilah MPV belum muncul, jenama Volkswagen telah bermula dengan model Volkswagen Kombi. Dikenali sebagai Volkswagen Type 2, ia merupakan projek kedua selepas Beetle yang juga penghasilan minivan paling lama dalam sejarah. Pengeluaran van itu bermula pada tahun 1950. Walaupun generasi baru seperti Transporter muncul, Kombi masih lagi dikilangkan. Benar, kilang VW di Brazil masih lagi menghasilkan kenderaan tersebut!

Baru-baru ini, aku terjumpa VW Kombi yang sangat cantik semasa majlis kenduri kawan di sini. Sungguh menarik kereta antik ni dan aku pun snap beberapa gambar.


Rupa-rupanya van Volkswagen ini digunakan untuk membawa pengantin. Bersama-sama mengiringi van VW ini ialah beberapa buah Volkswagen Beetle yang antik juga (aku difahamkan mereka dari Kelab VW di daerah Baling) .

Bahagian dalam Volkswagen Kombi ini telah diubahsuai dengan kreatif sekali. Tempat duduknya sangat luas dan selesa dan kelihatan seperti sette di ruang tamu rumah. Bahagian ini telah dimodified dan ditambah aksesori yang dibuat daripada kayu seperti meja dan kabinet tepi. Di bahagian belakang pula terdapat kabinet kayu seperti almari untuk menyimpan baju dan lain-lain.Memang menarik dan terpesona, tak puas mata memandang.

Tapi sayang, tak sempat berjumpa dengan tuan empunya untuk bertanya tentang VW Kombi ni. Tapi rasanya kalau dinilai dari segi harganya, tentu sama dengan harga Alphard kot!

Tinggalkan komen

Filed under kereta, kreatif, Menarik, Nostalgia, pelik

Leaning Tower: Menara Condong Teluk Intan


Ini bukan Menara Condong Teluk Intan, tapi Leaning Tower of Pisa ataupun Menara Condong Pisa . Binaan ini telah menjadi terkenal  dan antara benda-benda ajaib di dunia yang mesti dilawati atau dikunjungi.

Semasa di sekolah rendah dulu , pada tahun 70an, kita belajar dalam  mata pelajaran Tawarikh ( kini Sejarah) tentang menara condong ini.

Tapi di Malaysia pun ada juga seakan-akan Menara Condong Pisa itu di Teluk  Intan. Pada 23 Jun 2011 yang lalu, aku telah berkunjung ke sana. Masa tiba hari dah malam, jadi aku rakamkan gambar-gambar menarik ini.

Menara  ini dibina pada tahun 1892 dan terletak di antara  Jalan Pasar dan Jalan Ah Cheong. Menara ini juga dikenali sebagai Jam Tinggi oleh orang Teluk Intan.

Pada masa dahulu menara ini berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam.

Pada waktu malam, lampu pada menara ini akan bertukar warna setiap minit. Sekejap warna biru, kemudian, merah, kuning dan hijau. Cukup indah dan menarik.

Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air tetapi jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit.

Dari luar kita nampak menara menara jam ini seperti mempunyai  lapan(8) tingkat, tapi sebenarnya hanya terdapat tiga(3) tingkat sahaja…pelik kan?

Sebab apa menara ni condong? Mengikut cerita, menara ini dibina di atas struktur tanah yang lembut dan terdapat bebanan tangki yang menakung air yang telah menyebabkannya condong sedikit ke arah barat laut.

 

4 Komen

Filed under Binaan, Cerita, kreatif, Lawatan, pelik, Teknologi, vacation

Nasi Beriyani Lauk Dhob

Inilah dhob…. biawak padang pasir. Ia merupakan haiwan satu alam yang tinggal di padang pasir. Dhob biasanya makan tumbuhan dan belalang sahaja. Oleh kerana ia haiwan satu alam maka ia halal untuk dimakan.

Beginilah caranya orang Arab menangkap dhob di padang pasir. Apabila dhob sudah letih atau bersembunyi di bawah batu, senanglah sikit untuk menangkapnya.

Dhob yang ditangkap dimasukkan ke dalam guni. Banyak ekor yang telah dapat ditangkap.

Dengan menggunakan pisau yang tajam, dhob itu disembelih terlebih dulu. Seorang diri pun boleh menyembelih dhob ini. Pijak ekornya dan terus sembelih.

Sebelum melapah kulitnya, kaki dan ekor dhob dipotong terlebih dahalu. Kaki dan ekor dhod tidak dibuang, akan dimasak bersama dagingnya nanti.

Kulit dhob dibuang semuanya dengan membuat potongan di atas belakangnya kemudian kulit itu ditarik dengan kuat. Lalu tertanggal dan menampakkan dagingnya yang kemerah-merahan.

Kulit diselinap dengan mudah kalau kena tekniknya.

Dhob yang telah dibuang kulitnya.

Ekor, kaki dan organ dalaman dhob yang telah dicuci dan sedia untuk dimasak.

Nasi beriyani  sedang dimasak bersama-sama campuran daging, ekor, kaki dan organ dalaman dhob.

Hidangan nasi beriyani dhob telah siap. Biasanya orang Arab makan menggunakan talam yang besar. Meraka akan mengelilingi talam ini untuk menjamu selera.

Sebelum makan, diperah dulu air limau. Silalah menjamu selera,  nampak macam sedap je…

3 Komen

Filed under Makanan, pelik

Pelik dan Aneh – part 3

 

Kata orang, sekeping gambar lebih bermakna dari seribu perkataan. Sekeping gambar dapat menceritakan segalanya. Kereta dalam gambar di atas melanggar signboard yang bertulis ” Thank you for driving carefully through the village“.
Mungkin pemandu itu asyik membaca papan tanda tersebut sehingga dia terlanggar papan tanda itu!


Sanggupkah anda melakukan aksi ini. Di India, seorang lelaki begitu berani membenamkan kepalanya ke dalam tanah. Untuk apa?..hanya kerana sesuap nasi, lelaki itu sanggup melakukannya bagi mendapatkan wang daripada orang ramai yang sudi memberinya.


Anda sedang memandu di sebatang jalanraya yang lurus. Tiba-tiba anda sampai ke satu tempat yang sebegini! Apa anda nak buat??


Rasanya tak ada siapa pun yang berani ambil nombor giliran di sini !


Tak payah sewa lori untuk hantar komputer ke pejabat anda. Kalau setakat 10 unit komputer, call saja brother ini. Nombor telefonnya 1-800-825-dapat!.


Nak eja “STOP” pun tak pandai. Itu lah, dulu suruh pergi sekolah tak mau! Bila dah kerja, inilah jadinya..


Nak kejar trip, letak barang sampai over load. Tak cukup’ horse power’ la tu, sebab dia pakai kaldai.

Tinggalkan komen

Filed under Lucu, pelik