Motor Antik

Honda Cup C70 keluaran Tahun 1976
Sumber : Google

Motorsikal Honda  Cub keluaran negara Jepun  memang cukup terkenal sekitar tahun 70an lagi. Pada masa itu, di atas jalanraya boleh dikatakan dipenuhi dengan motor Honda Cub. Walaupun ada motorsikal jenama lain juga dari Jepun seperti Suzuki, Yamaha dan Kawasaki, namun  Honda Cub tetap menjadi pilihan ramai.

Motorsikal Honda Cub menjadi pilihan ramai kerana kelebihannya yang  tiada pada motorsikal lain. Antaranya ialah harganya yang murah, menjimatkan minyak dan tahan lasak. Alat gantinya pula mudah didapati serta enjin yang ringkas, mekanik tepi jalan pun boleh baikinya kalau rosak.

Selepas lebih 30 tahun, motor Honda Cub masih diminati dan menjadi   menjadi buruan peminat motor antik. Harganya menjadi semakin mahal sekiranya peralatan pada motor itu  masih yang original.

Baru-baru ni aku dapat melihat sebuah motor Honda Cub yang antik semasa singgah di rumah kawan di Perlis. Motor yang berusia 35 tahun itu kelihatan cantik selepas melalui beberapa proses ubahsuai.

Walaupun ada beberapa bahagian yang sudah tidak original lagi, tetapi masih kelihatan cantik. Memang agak susah untuk mendapatkan alat ganti yang original, kena rajin mencari dan bertanya peminat motor antik juga.

Advertisements

1 Komen

Filed under Antik, kreatif, Menarik, Nostalgia

One response to “Motor Antik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s