Remaja Cina Pun Berkhatan..

Seramai 11 orang remaja Cina berusia lapan hingga 18 tahun yang menyertai acara berkhatan di Kampung Pasir Parit, Pasir Mas, Kelantan.

PASIR MAS 13 Nov. – Amalan berkhatan yang menjadi kewajipan dalam kalangan umat Islam turut diamalkan masyarakat Cina sebagai tradisi sejak sekian lama.
Dalam meneruskan tradisi berkenaan sebanyak 11 remaja remaja kaum Cina berusia lapan hingga 18 tahun menyertai acara berkhatan dalam majlis yang diadakan di Kampung Pasir Parit di sini.
Timbalan Pengerusi Gerakan Kelantan, Albert Khor berkata, tradisi berkhatan telah diamalkan masyarakat Cina di sini sejak 50 tahun lalu.
Beliau berkata, amalan tersebut diterima masyarakat Cina dan menjadi tradisi turun-temurun bermula dari zaman nenek moyang yang menetap di daerah Pasir Mas ini berpuluh tahun dahulu.

Katanya, tiada masalah mengamalkan berkhatan ini kerana sangat baik terutama dari segi kesihatan  dan kebersihan.

“Tanyalah sahaja penduduk lelaki di kampung ini, pasti sukar untuk mencari yang belum berkhatan ” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, seorang peserta berkhatan tersebut, Khor Han Shen Justin, 15, berkata dia sudah menanam niat berkhatan sejak di bangku sekolah rendah lagi. Justin berkata ibubapanya juga tidak menghalang malah menggalakkannya berkhatan seperti ahli keluarganya yang lain.

Sumber: UTUSAN

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under Islam, Kesihatan, Menarik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s