Mencari Pasu Seramik

Ayer Itam, Johor sangat terkenal dengan pasu-pasu seramiknya. Sejak dari dulu lagi bandar ini sering dikunjungi untuk mencari pasu seramik yang banyak terdapat di sini. Kalau tak beli pun, boleh menjamu mata melihat pasu seramik beraneka bentuk dan saiz.

Ada dua bahagian di bandar Air Itam yang menjual pasu seramik. Satu di pekan lama dan satu lagi di pekan baru. Ramai yang suka pergi ke pekan lama untuk membeli pasu mungkin kerana banyak deretan kedai yang yang menjual pasu seramik. Kedai dan gerai di pekan lama ini masih mengekalkan kaedah lama dengan setiap kedai penuh dengan barangan seramik sehingga ke kakilima kedai.

Semasa dalam perjalanan pulang dari Johor Baharu, kami singgah di pekan Air Itam untuk membuat tinjauan saja ( kalau ada yang berkenan, baru beli). Kami pergi ke pekan lama kerana ada banyak kedai yang menjual pasu seramik di situ. Semasa kami sampai, hari masih pagi, tak ramai pengunjung lagi.

Bila terpandang pasu yang besar ini, nampak menarik dan ada ciri-ciri Arab. Selepas tawar menawar dengan pekedai, akhirnya beli juga. Pekedai tu beri jaminan, kalau jumpa pasu yang sama di kedai lain dan harganya lebih murah, wang akan dipulangkan!

Dari satu kedai ke satu kedai kami masuk dan melihat kalau-kalau ada yang menarik hati. Selain pasu seramik, barang-barang untuk majlis perkahwinan pun banyak terdapat di sini

Selain kedai pasu seramik, terdapat banyak juga deretan gerai yang menjual makanan ringan seperti kerepek dan lain-lain. Bolehlah beli untuk dibawa pulang sebagai buah tangan  untuk kawan-kawan.

Selepas hampir dua jam membeli belah, inilah hasilnya!

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under Lawatan, Menarik, Tempat Menarik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s