Leaning Tower: Menara Condong Teluk Intan


Ini bukan Menara Condong Teluk Intan, tapi Leaning Tower of Pisa ataupun Menara Condong Pisa . Binaan ini telah menjadi terkenal  dan antara benda-benda ajaib di dunia yang mesti dilawati atau dikunjungi.

Semasa di sekolah rendah dulu , pada tahun 70an, kita belajar dalam  mata pelajaran Tawarikh ( kini Sejarah) tentang menara condong ini.

Tapi di Malaysia pun ada juga seakan-akan Menara Condong Pisa itu di Teluk  Intan. Pada 23 Jun 2011 yang lalu, aku telah berkunjung ke sana. Masa tiba hari dah malam, jadi aku rakamkan gambar-gambar menarik ini.

Menara  ini dibina pada tahun 1892 dan terletak di antara  Jalan Pasar dan Jalan Ah Cheong. Menara ini juga dikenali sebagai Jam Tinggi oleh orang Teluk Intan.

Pada masa dahulu menara ini berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam.

Pada waktu malam, lampu pada menara ini akan bertukar warna setiap minit. Sekejap warna biru, kemudian, merah, kuning dan hijau. Cukup indah dan menarik.

Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air tetapi jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit.

Dari luar kita nampak menara menara jam ini seperti mempunyai  lapan(8) tingkat, tapi sebenarnya hanya terdapat tiga(3) tingkat sahaja…pelik kan?

Sebab apa menara ni condong? Mengikut cerita, menara ini dibina di atas struktur tanah yang lembut dan terdapat bebanan tangki yang menakung air yang telah menyebabkannya condong sedikit ke arah barat laut.

 

Advertisements

4 Komen

Filed under Binaan, Cerita, kreatif, Lawatan, pelik, Teknologi, vacation

4 responses to “Leaning Tower: Menara Condong Teluk Intan

  1. pengen sekali jalan-jalan ke Malaysia. 😀

  2. Rubinee a/p chandrasekaran.

    jangan lupa nak pergi ke sana.sangat best.kampung saya dekat sana juga.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s