Oh Nasi Lemak..

Baru-baru ini Kementerian Kesihatan melalui menterinya mengaitkan obesiti di kalangan murid sekolah dengan nasi lemak. Haaah…. betulkah nasi lemak yang dijual di kantin sekolah menyebabkan kegemukan? Masa aku bersekolah dulu, nasi lemak ni jadi makanan wajib dimakan semasa waktu rehat. Masa itu ( tahun 70an) nasi lemak yang dibungkus dengan daun pisang berharga 10 sen. Bila dibuka bungkusan daun pisang, keluar aroma yang cukup membuatkan air liur keluar!. Makan sebungkus pun dah cukup kenyang. Dengan amalan yang sebegitu pun , aku tak ada masalah obesiti pun.

Selepas sehari kemudian, Timbalan Menteri Kesihatan pula mengeluarkan cadangan supaya nasi lemak dijual 2 kali seminggu. Bermakna kantin kena jual makanan lain untuk 3 hari lagi, nasi lemak tak boleh  dah.

Sebenarnya punca obesiti bukan kerana nasi lemak sahaja. Banyak lagi makanan yang banyak lemak yang dijual dikantin. Lagipun murid makan nasi lemak sekali sahaja pada waktu rehat. Mungkin murid akan makan lebih makanan berlemak/kalori tinggi di luar waktu sekolah. Ini sebenarnya yang menyebabkan obesiti.

Aku rasa murid akan lebih lapar jika makan makanan yang lain, bukan nasi lemak. Bila perut lapar, macam mana nak belajar dengan sempurna. Perut asyik “menyanyi” saja sewaktu pembelajaran. Ini secara tak langsung menggangu pembelajarn murid dan hilang tumpuan pada subjek yang diajar.

Aku dibesarkan dengan nasi lemak semasa di sekolah rendah dan sekolah menengah, tapi aku tak gemuk pun. Aku rasa kementerian Kesihatan kena fikir balik cadangan ini. Di sini aku perturunkan antara cadangan Kementerian Kesihatan untuk makanan yang dijual dikantin sekolah :

  •          Nasi lemak dan nasi goreng  – Dua kali seminggu
  •          Mi, bihun, laksa                      – Dua kali seminggu
  •          lontong dan Nasi pulut          – Sekali seminggu
  •          Mi, bihun, kuetiau sup           -Setiap hari

Namun begitu, keputusan muktamad belum diambil lagi. Kementerian Pelajaran akan berbincang dulu dengan berbagai pihak bagi mendapatkan pandangan.

Advertisements

1 Komen

Filed under Kesihatan, Makanan, Uncategorized

One response to “Oh Nasi Lemak..

  1. SD

    Wah… dulu saya pernah coba Nasi Lemak ini. Ada kawan dari Malaysia yang membuatkannya. Enak rasanya! 😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s