Sepuluh Kereta Terhodoh

Nak tahu model kereta yang terhodoh didunia? Ada 10 model kereta yang paling hodoh rekaannya.

1.  Chevrolet El Camino
Diperkenalkan: 1959

Bahagian depan kereta dan  belakang berbentuk seperti pickup. Model  El Camino telah  melalui beberapa perubahan rekabentuk tetapi hasilnya  lebih buruk daripada sebelumnya. Model tahun 1982 ini nampak ada perubahan pada kekisi depan dan krom atas mudguardnya  yang hanya menambah sedikit pada penampilannya.

2.  Citroën Ami
Diperkenalkan: 1961
Design: Flaminio Bertoni

Kereta  ini mempunyai bahagian yang menutup separuh tayar   belakang  dan bumbungnya terbentang dari depan ke belakang seperti atap teres. Ditambah beberapa tetingkap berbentuk aneh dan  lampu brek bulat yang bersaiz  kecil .

3.  Lightburn Zeta
Diperkenalkan: 1963

Kereta buatan Australia kereta ini direka oleh seorang pencipta  mesin pengadun simen dan mesin pembasuh baju. Ada dua grill, satu di atas dan satu di bawah yang lebih besar. Lampunya pula menonjol di kedua-dua sisinya macam muka katak .

4.  Wartburg 353
Diperkenalkan: 1965

Bolehkah anda mencari sesuatu  yang  menarik dari kereta  keluaran   Jerman Timur ini? Berbentuk segiempat dan bonet yang rata yang boleh menakung air!

5.  Volkswagen Thing
Diperkenalkan: 1969

Berdasarkan  kepada bentuk ‘Beetle’  tetapi kelihatan seperti sebuah kotak logam yang belum selesai. Tidak ada grill depan, dengan bentuk bumper yang seperti sekeping besi!.

6.  AMC Gremlin
Diperkenalkan: 1970
Design Teague: A. Richard

Diperkenalkan pada April Fool’s Day, Gremlin ini kelihatan sangat      pelik, tetapi ada penggemarnya. Bentuk belakangnya  tiba-tiba condong ke bawah,  dan tingkap belakang ditiadakan. Warna catnya juga langsung tidak menarik, warna coklat!.

7. Obligasi Bug
Diperkenalkan: 1970
Design :Design OGLE

Kereta ini  tidak ada hubungannya dengan James Bond.  Bug dicipta melawan  dasar rekabentuk kereta dengan tiga rodanyadan kelihatan  seperti perahu.

8. Ford Pinto
Diperkenalkan: 1970
Design : Eidschun Robert

Pinto tidak terlalu hodoh jika dibanding dengan siri Ford yang berimej  sexy  dari tahun 1960-an itu. Kekisinya  itu hanya beberapa inci dan belum cukup lebar untuk menjadi daya penarik kepada kereta ini, dan bahagian belakang yang menjunam dari bumbung.

9.  Sebring-Vanguard CitiCar
Diperkenalkan: 1974
Design: Bob Beaumont

CitiCar mungkin memegang rekod untuk menjadi yang paling banyak dihasilkan untuk kategori kuasa kenderaan, tapi itu tidak membuat anda terpikat dengan bentuknya . Bahagian depannya  landai dan kedudukan lampu yang tidak kena pada tempatnya.

10.  AMC Pacer
Diperkenalkan: 1975
Desain Teague: A. Richard

Lima tahun selepas AMC menggemparkan dunia dengan model  Gremlin,  model Pacer yang mengecewakan ini dikeluarkan . Kabin belakang dibentuk oleh sekeping panel kaca bulat, memberikan penampilan yang tidak seimbang.  Padanan dinding kayu di bahagian luar menjadikan  lebih buruk  dengan warna dwi tone yang tak kena.

Advertisements

1 Komen

Filed under Uncategorized

One response to “Sepuluh Kereta Terhodoh

  1. Abu

    No.7 ngan 9 cantik je aku tengok

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s